ساعت‌نمای آفتابی

ساعت آفتابی پارک فناوری پردیس

ساعتی آفتابی که به جای نمایش ساعت با استفاده از سایه‌ی شاخص، با استفاده ار ترکیبی پیچیده از سایه گوی‌های فضایی، عدد هر ساعت را به رسم‌الخط فارسی روی صفحه‌ی میانی ساعت شکل می‌دهد.

ساعت‌نمای آفتابی

ساعت آفتابی پارک فناوری پردیس

در طول تاریخ، ساعت‌های آفتابی در کنار انواع دیگری از ساعت‌ها، وسایلی برای تعیین و اندازه‌گیری زمان بودند. امروزه با وجود اختراع ساعت‌ها و وسایل بسیار دقیق برای سنجش زمان هنوز ساعت‌های آفتابی جذابیت و کارآیی خود را از دست نداده‌اند. طراحی یک ساعت آفتابی فرصتی است برای تغییر اساسی در روی‌کرد از کارکردگرایی به نمادگرایی و شاید هم فرصتی برای بیرون آمدن از روزمرگی‌ها.
پارک فناوری پردیس، به عنوان بزرگترین پارک فناوری منطقه که با نام بهشت فناوری منطقه نیز از آن یاد می‌شود، نیاز به نمادپردازی‌های شهری وسیع برای ساخت تصویری متفاوت از خود در ذهن مخاطبین فناور خویش دارد. این نیاز اگر با المان‌هایی شهری تامین شود که در عین برخورداری از پیام‌های دانشی و هنری، بتوانند کارایی فناوری را نیز با بیانی ایرانی به رخ بکشند، چندین هدف را با یک انتخاب مناسب جواب داده است. ساعت آفتابی پارک فناوری پردیس که از آن با نام ساعت‌نمای پارک فناوری یاد می‌کنیم، مجسمه‌ای شهری با هندسه‌ای سماوی‌ست که در مقیاس بزرگ و با تراز ارتفاعی بالاتر از انسان، در محوطه‌ی ستاد پارک فناوری پردیس نصب شده است. این مجسمه‌ی هندسی در عین تصویری نمادین یک ساعت آفتابی کامل با برخوردی متفاوت و نوآورانه با مخاطب است. ساعت آفتابی پارک فناوری به نحوی طراحی شده که در طول روز عدد ساعت‌ها روی صفحه آن تشکیل می‌شود. بدین ترتیب خواندن این ساعت از خواندن ساعت‌های آفتابی که دارای شاخص و صفحه مدرج هستند آسان‌تر است. از یک طرف اندازه اعدادی که روی صفحه ساعت تشکیل می‌شود بزرگتر است و از طرف دیگر خواندن آن‌ها مانند خواندن ساعت‌های مبتنی بر شاخص نیاز به آموزش قبلی یا بررسی ندارد.
سهولت خواندن ساعت یکی از مهم‌ترین عوامل در نظر گرفته شده در طراحی آن بود. ساعت به نحوی طراحی شده که سایه ساعت‌های دیگر حتی روی زمین نیز تشکیل نمی‌شود. هنگامی که یکی از اعداد سایه از روی صفحه عبور کند و به روی زمین بیافتند، سایه متلاشی شده و قابل خواندن نیست. تنها سایه ساعت صحیح قابل خواندن است. بدین ترتیب هیچ شبهه‌ای در خواندن ساعت ایجاد نمی‌شود.
تشکیل اعداد روی صفحه ساعت و متلاشی شدن آن‌ها روی زمین مرهون چیدمان خاص گوی‌های ساعت است. این چیدمان هم‌چنین برای جذابیت بیش‌تر به نحوی طراحی شده که اعداد در خود گوی‌ها قابل تشخیص نبوده و فقط در سایه گوی‌ها تشکیل شود.
به علت آن‌که عدد ساعت فقط روی صفحه ساعت تشکیل می‌شود و بر خلاف ساعت‌های آفتابی شاخص‌دار عدد این ساعت همیشه در یک محل تشکیل می‌شود و در مقایسه با ساعت‌های آفتابی متداول، فضای کمتری را روی سطح زمین اشغال می‌کند.

  ساعت‌نمای آفتابی
کارفرما پارک فناوری پردیس
مکان پردیس‌ |‌ ایران
سال ۱۳۹۹
تکنیک ساخت پرینت سه‌بعدی پلی‌‌لاکتیک اسید (PLA) ، برش لیزری ورقه فلز
طراحی کانسپت و محاسباتی مجتبی ثابت‌فرد
توسعه و طراحی اجرایی امیرحسین انصاری، مجتبی ثابت‌فرد، محمدحسین کسرایی، یحیی نوریان
تیم پروژه امیرحسین انصاری، مجتبی ثابت‌فرد، فرزین خاکی، محمد دیانتی، سلیمان سلیمی، مهرداد فرح‌انگیز، صائب کفایتی، محمدحسین کسرایی، محسن ملامحمدی، حامد مهدی‌زاده، محمدرضا نظری، یحیی نوریان
عکس محمد دیانتی

 

X