شماره :
146
چهارشنبه 1397/01/29 05:44

افزودن پوشش رنگی به پرینت سه‌بعدی

با روش غوطه‌ور کردن در آب

قالب تکنیک‌های فعلی پرینت سه‌بعدی به دلیل استفاده از متریال‌های محدود و خاص، از تنوع رنگی کمی برخوردارند و در یک پرینت واحد نیز معمولا از یک یا دو رنگ می‌توان به طور هم‌زمان استفاده کرد. این تکنولوژی که تاکنون بیش‌تر متمرکز بر حجم‌سازی و نمونه‌سازی‌ اولیه بوده و کم‌تر بر زیبایی و تنوع ظاهری تأکید داشته، به طور طبیعی برای خیلی از محصولات نهایی و به‌خصوص لوازم روزمره‌ی زندگی مورد پسند قرار نمی‌گیرد. شاید سادگی و ماهیت صنعتی پرینت سه‌بعدی آن را درتقابل با محیط پر از بافت‌ و رنگ‌ دنیای واقعی قرار می‌دهد. اگرچه که دست‌گاه‌های پرینتر سه‌بعدی روز‌به‌روز متنوع‌تر شده و هم‌اکنون نیز پرینترهای تمام‌رنگی و پرجزئیات مورد استفاده هستند، اما همین پرینت‌های تک‌رنگ و بدون بافت را هم می‌توان با روش‌هایی به محصولات جذاب و خوش‌ رنگ‌ و لعاب‌‌ تبدیل کرد. یکی از این روش‌ها، استفاده از چاپ هیدروگرافیک است که سال‌هاست در طراحی بدنه‌ی خودرو‌ها و وسایل نقلیه نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 

 

نحوه‌ی چاپ هیدروگرافیک بدین شکل است که ابتدا تصویر گسترده‌ی مورد نظر بر روی فیلم یا ورقه‌ای نازک و مخصوص پرینت شده، سپس ورقه را روی محفظه‌ای پر شده از آب قرار می‌دهند. پس از آن جسمی که قرار است تصویر بر روی آن پیاده شود را با یک پوشش اولیه آماده می‌کنند تا تصویر به خوبی روی آن بنشیند. پیش از غوطه‌ور کردن جسم در آب، بر روی فیلم نازک حاوی تصویر ماده‌ای شیمیایی پاشیده می‌‌شود که به آن فعال‌کننده می‌گویند. این ماده باعث می‌شود که فقط نقاط حاوی جوهر بر روی آب باقی بمانند و باقی فیلم در آب حل شود. بعد از این نوبت به غوطه‌وری می‌رسد. در این مرحله بایستی جسم با دقت زیاد و به آرامی در محلول فرورفته تا تصویر به خوبی بر روی آن بنشیند. پس از گذشت زمانی اندک جسم مورد نظر را از آب خارج می‌کنند و پس از خشک شدن، ماده‌ای نگه‌دارنده و محافظ بر روی آن اضافه می‌کنند تا عمر تصویر حک شده بیش‌تر شود.

تصویر و ویدئوی زیر این مراحل را به خوبی نمایش می‌دهند.

 

 
این شیوه اکنون در بعضی از کارگاه‌های ساخت یا کارگاه‌های چاپ انجام می‌گیرد، اما در کارگاه‌های ساخت دیجیتال که هدف ساخت دقیق و تا حد امکان دیجیتالی اجسام است چه باید کرد؟ آیا چاپ تصاویر با همین میزان دقت امکان‌پذیر و مورد قبول است؟ در پاسخ به این نیاز گروهی از پژوهش‌گران از دانش‌گاه‌های ژژیانگ و کلمبیا دست به کار شده‌اند و روشی را با عنوان «چاپ هیدروگرافیِ دیجیتال» ابداع کرده‌اند. آن‌ها برای انجام این کار نرم‌افزاری را طراحی کرده‌اند که با داشتن مدل جسم پرینت شده، تصویر مورد نظر را بر سطح آن تطبیق داده و نقشه‌گسترده‌ی آن را برای چاپ تهیه می‌کند. آن‌ها هم‌چنین فرآیند اعمال تصویر بر روی جسم را نیز دیجیتالی کرده و دقت این روش را به شکل قابل توجهی افزایش داده‌اند.
 
 
تصویر و ویدیوی زیر فرآیند کار این دست‌گاه را به روشنی نمایش می‌دهند:
 
hydrographic printing for 3D printed items

 

اگرچه این روش مربوط به سال ۲۰۱۵ میلادی‌ست و ام‌روز دست‌گاه‌های پرینت تمام‌رنگی در بازآر وجود دارند، و هم‌چنین برای بعضی مصارف خاص مانند مجسمه‌های رنگی هم بعضی هنرمندان افزودن رنگ دستی را ترجیح می‌دهند، اما با وجود این‌ها، روش ذکر شده به دلیل سهولت، سرعت و هزینه‌ی پایینی که دارد می‌تواند در بعضی موارد بسیار کاربردی و بدون رقیب باشد. سایت فرم‌لبز نیز آموزش کاملی را از نحوه‌ی استفاده از این روش در بلاگ خود منتشر کرده است.

منابع: [+ ، + ، + ، +]

افزودن دیدگاه جدید

X