پرینت سه بعدی شهرهای سراسر دنیا
گوگل ارث چیست؟
همانطور که احتمالاً میدانید، سرویس گوگل ارث یک سرویس رایگان از شرکت گوگل است که با جزئیات بسیار بالا تصاویری از سطح زمین ارائه میدهد. بهجز نسخهی وب، گوگل ارث یک نرمافزار کامپیوتری رایگان نیز دارد که با حرکت بر روی آن میتوانید ساختمانها و مناظر سهبعدی را ببینید. این مدلهای سهبعدی با مشارکت مردم تولید شده و رفته رفته بر روی گوگل ارث قرار گرفته و آن را غنیتر میکنند. علاوه بر این خود گوگل هم با اسکن سهبعدی بخشهای زیادی از سطح زمین، تصاویری سهبعدی از آنها در نرمافزار خود ارائه میدهد. بنابراین، با گوگل ارث شما میتوانید میان شهرها پرواز کنید، از بین برجهای بلند عبور کنید و خیابانها را با جزئیات بالا ببینید.
پرینت سه بعدی شهرها به کمک فوتوگرامتری
برای آنها که به پرینت سه بعدی علاقه دارند یا خدمات آن را ارائه میکنند، دسترسی به مدلهای سهبعدی گوگل بسیار وسوسهانگیز است، اما چه میشود کرد که گوگل به این مدلها دسترسی آزاد نمیدهد!. حالا با وجود این محدودیت، فردی به اسم «Amishrefugee» اعلام کرده که این قفل را شکسته و میتواند از طریق گوگل ارث مدلهای سه بعدی تمام رنگی را پرینت کند. شاید در ابتدا فکر کنیم که این فرد و تیمش کار خیلی سخت و عجیبی را انجام دادهاند، اما باید گفت که آنها تنها از یک ایدهی ساده اما خلاقانه استفاده کردهاند.
این افراد برای ساخت مدل سهبعدی دقیق از عوارض طبیعی و مصنوعی زمین از روش فوتوگرامتری استفاده کردهاند. در روش فوتوگرامتری، با گرفتن تصاویر متعدد از زوایای گوناگون، از جسم یا منظرهی مورد نظر ابری از نقاط (Point cloud) ایجاد شده و هر چه تعداد تصاویر بیشتر باشد، دقت مدل نهایی نیز بیشتر است. (برای آشنایی بیشتر با فوتوگرامتری میتوانید این صفحه را در سایت فبلب ببنید). اما بدون حضور در محل چهگونه میتوان فوتوگرامتری را بر روی آن پیاده کرد؟. تیم مذکور این کار را با گرفتن تصاویر متعدد و متفاوت از مدل سه بعدی موجود در گوگل ارث با گشتن مجازی به دور آن انجام دادهاند. با این شیوه آنها بدون استفاده از دِرون (پهپاد) و از پشت کامپیوترهای شخصی توانستند مدل سهبعدی نقاط شهری را استخراج و آن را با دستگاه تمام رنگی پودری پرینت سه بعدی کنند.
آیا این روش همیشه جواب میدهد؟
با توجه به اینکه بعضی از تصاویر گوگل ارث از کیفیت بسیار بالایی برخوردارند، گاهی این مدلهای ایجاد شده تقریباً با مدلهایی که با فوتوگرامتری حرفهای و در محل انجام میشوند برابری میکنند. اما گاهی نیز کیفیت پایینتر تصاویر این اجازه را نمیدهد که مدل باکیفیتی از آن استخراج کنیم، در این مواقع بهتر است که از فاصلهی بیشتری منظره را تماشا کرده و از آن تصویربرداری کنیم.
این خبر از جهتی دیگر نیز برای ما جذاب بود. مجموعهی فبلب چندی پیش برند لایتک راهاندازی کرده است، برندی که قرار است میراث جهانی و بهخصوص میراث ملی ما را را مجسم و مانا کند. دسترسی به منابع گستردهی مدلهای سهبعدی از سازههای مهم جهان، میتواند دست ما را در خلق مجسمههای سهبعدی از نقاط گوناگون دنیا بازتر کند. پیشنهاد می کنیم که صفحهی اینستاگرام لایتک و پروژههای جذاب آن را هم دنبال کنید.
شاید بتوان گفت که کشور ما به دلیل تراکم و کثرت میراث مجسم تاریخی، یکی از مهمترین کشورها در زمینهی میراث جهانی و یکی از باظرفیتترینها برای استفاده از این تکنولوژی و شیوهی مستندسازی است. طی سالهای اخیر که در خلال انقلاب صنعتی چهارم انقلابی در دادههای دیجیتال و نحوهی ثبت مستندات و خلق رسانههای جدید ایجاد شده، شیوهی مدیریت و نگهداشت میراث فرهنگی نیز دستخوش تغییرات جدی شده است. امروز این ظرفیت وجود دارد که میراث ملی ما با سرعت و دقت و کیفیت بسیار بالاتر و به شیوهی دیجیتال مستند شده و این دادهها به صورت تصویری و غیر تصویری در مدلهای سهبعدی رایانهای ذخیره شوند. این کار به غیر از ارزش اسنادی و فرهنگی، میتواند زمینهی تحلیلهای دقیقتر رایانهای و مطالعات مبتنی بر رایانه را نیز در سالهای آینده فراهم کنند.
با همهی این اوصاف، همانطور که در متن بالا هم اشاره شد، امروز پلتفرمهای عمومیتری برای ثبت میراث جهانی ایجاد شده است که به دلیل سهولت و سادگی آن را از انحصار بنگاههای تکنولوژیک خارج میکند و همهی مردم عادی میتوانند در ثبت این دادههای عظیم و مهم مشارکت کنند. امروز اسکن سهبعدی، مدلسازی سهبعدی و ساخت دقیق مدلهای کوچک از ساختههای بشری جدیدترین و بهترین شیوه برای حفظ تاریخ است، شیوهای که ما هم در لایتک به دنبال تحقق آن هستیم.
منبع: [+]
افزودن دیدگاه جدید